In het kortStudieprogrammaPraktische informatieStartmomenten
Deze leergang is gericht op het maximaliseren van de kansen voor leerlingen in de samenleving en de arbeidsmarkt. Dit vraagt om een heldere gedeelde visie op goed onderwijs. De doelen van het onderwijs en de manier waarop deze kunnen worden behaald moeten duidelijk zijn, en de onderwijsorganisatie zal kritisch moeten kunnen reflecteren op de eigen professionaliteit en kwaliteit. Daarbij is het belangrijk om in relatie te staan tot de (trends in de) samenleving. Onderwijsonderzoek kan ons gelukkig veel vertellen over wat en hoe kinderen leren!
Inhoud
In het programma gaan we in op actueel wetenschappelijk onderzoek naar leerpsychologie en didactiek. We maken onderscheid tussen populaire en populistische ideologieën en meer beproefde wetenschappelijke inzichten vanuit de (evolutionaire) leerpsychologie (Geary, 2008; Ericsson, 2016), didactiek (Didau, 2019; Willingham, 2016; Ashman, 2018) en internationaal vergelijkend onderzoek (OECD, 2016).
Daarnaast gaan we in op de rol van technologie in onderwijsinnovaties. Welke mogelijke meerwaarde heeft technologie als het gaat om didactische strategieën en hoe bereiden we onze leerlingen voor op een productieve, veilige en verantwoorde deelname aan een sterk gedigitaliseerde maatschappij?
Deelnemers maken een analyse van hun eigen onderwijskwaliteit en curriculum waarbij ze de aangereikte literatuur gebruiken.
Sessie #1
- Actualisering onderwijsonderzoek en organisatieontwikkelingen
- De doelen van het onderwijs en de positionering daarin
- Gelijkheid of kansgelijkheid in het onderwijs
- Gegarandeerd curriculum, schoolvisie en ambitie
Sessie #2
- Non-cognitieve doelen en burgerschap in het onderwijs
- De voor- en nadelen van projectgestuurd en zelfontdekkend leren
- Onderwijskundig ontwerp, formatieve toetsing en differentiatie
Sessie #3
- Digitale didactiek met evidence-based strategieën
- Mediawijsheid, privacy en informatievaardigheden
- Ict-geletterdheid en computationeel denken
- Leren in en van de omgeving, ict als ‘Window to the world’
- Leren reorganiseren en klassenmanagement
Sessie #4
- Presentaties van de eigen curriculumanalyse en toekomstgerichte ambities daarin (incl. persoonlijke reflectie op eigen leiderschap).
Studiebelasting
4 dagen, 2 ECTS.
Locaties en data
Deze verkorte opleiding wordt aangeboden op de locatie Amsterdam. Daarnaast worden incompany trajecten verzorgd, verspreid over het hele land.
Docenten
De opleiding wordt gegeven door vakbekwame docenten, trainers en praktijkbegeleiders die beschikken over uitgebreide theoretische kennis en ruime praktijkervaring.
Resultaat
De opleiding wordt afgesloten met een bewijs van deelname. Daarnaast ontvangt u een herregistratie certficaat waarmee u kunt herregistreren bij het schoolleidersregister.
- Herregistratie Toekomstgericht Onderwijs
Doorstuderen
Mogelijkheid om door te stromen naar de opleiding Innovation & Leadership in Education.
Heeft u interesse? Dan verwijzen wij u graag door naar het aanvraagformulier om uw interesse aan ons kenbaar te maken. Voor meer informatie kunt u eveneens contact met ons opnemen door te bellen naar 076-543 00 60.