In het kortStudieprogrammaPraktische informatieStartmomenten
De leergang ‘Taalonderwijs aan dyslectische kinderen’ heeft tot doel leraren en intern begeleiders toe te rusten met kennis, inzichten en vaardigheden op het gebied van lees-/taalonderwijs aan leerlingen met gediagnosticeerde dyslexie of met andere ernstige problemen op het gebied van lezen en spelling.
U krijgt inzicht in de soorten lees- en spellingproblemen die kinderen tijdens hun ontwikkeling kunnen ervaren, specifiek ten aanzien van dyslexie. Daarbij leert u welke effectieve behandel- en begeleidingsmogelijkheden er zijn en hoe u die kunt inzetten in uw lessen. U werkt tijdens deze leergang actief aan verbetering van de opbrengsten van het taalonderwijs in uw groep of school.
Wat is dyslexie en wat betekent dit voor u als leraar? Er zijn ook leerlingen met andere vormen van spel- en leesproblemen die baat hebben bij de behandelmethoden voor dyslexie. Daarom leert u werken volgens de specifieke eisen voor de taaldidactiek aan leerlingen met dyslexie.
Doelgroep
Leraren in het primair onderwijs vormen de eerste doelgroep. Ook intern begeleiders zijn welkom. Deelnemers nemen de eigen praktijk als uitgangspunt, waardoor de opleiding een zeer praktisch karakter heeft.
Inhoud
In deze leergang staan de volgende doelen centraal:
- De leraar kan mogelijke leesproblemen en/of dyslexie herkennen bij leerlingen;
- De leraar is bekend met het continuüm van onderwijs en zorg en weet voor welke dyslexiezorg de school verantwoordelijk is;
- De leraar kan een leerling-dossier samenstellen ten behoeve van een dyslexie-onderzoek;
- De leraar kent de onderwijsbehoeften van individuele leerlingen met dyslexie;
- De leraar kan planmatig leerlingen met dyslexie begeleiden bij het lees- en spellingonderwijs;
- De leraar kan ondersteuningsbehoeften voor de dyslectische leerling opstellen die ook bij andere vakken gebruikt worden;
- De leraar weet dyslectische leerlingen te motiveren om te lezen en kan het enthousiasme voor lezen ook overbrengen;
- De leraar kan onderwijsverbeteringen voor de eigen school aangeven voor wat betreft de ondersteuningsbehoeften van leerlingen met dyslexie.
Studiebelasting
We adviseren gedurende de leergang zoveel mogelijk tijd aan het lesgeven in taal/lezen te kunnen besteden, minstens 3 uur per week gedurende minstens zes weken. In een groep waar kinderen in zitten met gediagnosticeerde dyslexie of andere achterstanden op het gebied van spelling en/of lezen. Daarnaast zal in die periode ongeveer 2 uur per week nodig zijn voor zelfstudie. Er worden drie collegedagen ingepland. De totale normstudielast van de leergang is 42 uur (=1,5 EC’s).
Inhoud per dagdeel
De leergang 'Taalonderwijs aan dyslectische kinderen' bevat de volgende onderdelen, beschreven per dagdeel:
Dagdeel 1
- Taalkwestie: Taalbeschouwing op lees- en spellingsproblemen in het dagelijks leven;
- Taal- en leesproblemen: Ordening van taal- en leesproblemen;
- Leesbegripstoornis: Manifestatie van problemen in begrijpend lezen;
- Taalstoornissen: Niet specifieke en specifieke taalontwikkelingsstoornis (SLI/ESM)
- Procesonderzoek lezen en spellen: Strategieën bij lezen en spellen. Het uitvoeren van procesonderzoek.
Dagdeel 2
- Taalkwestie: Taalbeschouwing in het dagelijks leven;
- Dyslexie: Drie Minuut Atificieel Schrift Test. Definitie SDN en Blomert. Wat is dyslexie en hoe is het om dyslectisch te zijn? Dyslexie in de klas: effecten voor de leerling, medeleerlingen en leraar. Erfelijkheid en dyslexie.
- Comorbiditeit: Comorbide problemen worden onder de loep genomen.
Dagdeel 3
- Taalkwestie: Taalbeschouwing in het dagelijks leven;
- Continuüm van onderwijs: De begeleiding vanuit school. Protocol leesproblemen en dyslexie. Signalering op school.
- Vermoeden dyslexie: signalering in de klas. Waar hoort en leerlingdossier aan te voldoen? Diagnostiek bij vermoedens van dyslexie.
- Dyslexieverklaring: wat zegt de wet?
Dagdeel 4
- Taalkwestie: taalbeschouwing in het dagelijks leven;
- Het optimaliseren van de schoolcontext: de invloed van de klas- en schoolcontext op leerprestaties;
- Toesting bij lees- en spellingsproblemen: Het in kaart brengen van de leesproblematiek. Analyseren en interpreteren van toetsing. Toetsgegevens omzetten in onderwijsbehoeften.
Dagdeel 5
- Taalkwestie: taalbeschouwing in het dagelijks leven;
- Specifieke onderwijsbehoeften van het kind met dyslexie: rekening houden met beperkingen in fonologische vaardigheden, werkgeheugen en serieel benoemen;
- De werkzame factoren in begeleiding van lees- en spellingsproblemen: effectieve begeleiding bij leesproblemen en spellingsproblemen. Compenserende en dispenserende maatregelen.
Dagdeel 6
- Taalkwestie: taalbeschouwing in het dagelijks leven;
- Opstellen van onderwijsbehoeften en de leerling hierin betrekken: de leraar stelt samen met de leerling en de ouders een plan van aanpak op. Wat zijn de doelen waaraan gewerkt gaat worden en hoe wrdt gemeten of deze behaald zijn? Hoe werken ouders en school samen als het gaat om de begeleiding van het kind?
- Intervisie op basis van praktijkopdracht/casus: reflectie op de door de leraar ingebrachte casus/praktijkopdracht door middel van intervisie.
- Eindopdracht: specifieke eisen voor de eindopdracht om in aanmerking te komen voor een certificaat voor deze leergang.
Werkvormen
De leergang wordt uitgevoerd volgens de beproefde C-LiON / Via Vinci Academy-didactiek; Creation Based Learning®, die optimaal tegemoet komt aan de wensen van professionals: praktijkgericht, resultaatgericht en activerend. De leergang doet een sterk beroep op de zelfverantwoordelijkheid van de studenten.
Prijs
Voor deze opleiding betaalt u (inclusief toegang tot de e-learning):€ 750,-.
Kosten literatuur: additioneel.
Onze opleidingen zijn btw-vrij.
Studiebelasting
We adviseren gedurende de leergang zoveel mogelijk tijd aan het lesgeven in taal/lezen te kunnen besteden, minstens 3 uur per week gedurende minstens zes weken. In een groep waar kinderen in zitten met gediagnosticeerde dyslexie of andere achterstanden op het gebied van spelling en/of lezen. Daarnaast zal in die periode ongeveer 2 uur per week nodig zijn voor zelfstudie. Er worden drie collegedagen ingepland. De totale normstudielast van de leergang is 42 uur (=1,5 EC’s).
Locaties en data
De leergang wordt aangeboden voor individuele deelnemers, op de locaties: Breda, Hoofddorp en Zwolle. Tot enkele weken voorafgaand aan de startdag is het in enkele gevallen mogelijk om de locatie aan te passen aan uw wensen indien de samenstelling van de groep dit mogelijk maakt. Hiervoor kunt u contact opnemen met ons secretariaat. Er zijn meerdere startmomenten per jaar.
Daarnaast worden incompany trajecten verzorgd, verspreid over het hele land.
Docenten
De leergang wordt gegeven door vakbekwame docenten, trainers en praktijkbegeleiders die beschikken over uitgebreide theoretische kennis en ruime praktijkervaring.
Drs. Sofie de Vos;
Drs. Suzan ter Riele.
Resultaat
Diploma
De leergang wordt afgesloten met een certificaat dat onderdeel uitmaakt van de opleiding Taalexpert, die erkend wordt door Stichting Post-HBO.
Competenties
U leert de taaldidactiek tot en met expertniveau, met specifieke inhoudelijke kennis over lesgeven aan en begeleiden van kinderen met dyslexie.
Heeft u interesse? Dan verwijzen wij u graag door naar het aanvraagformulier om uw interesse aan ons kenbaar te maken. Voor meer informatie kunt u eveneens contact met ons opnemen door te bellen naar 076-543 00 60.