In het kortStudieprogrammaPraktische informatieStartmomenten
Onderzoek naar de best presterende scholen wereldwijd laat een aantal overeenkomstige kenmerken zien. Aangevuld met wetenschappelijk onderzoek vanuit o.a. de cognitieve psychologie, sociologie en pedagogiek, weten we wat ervoor nodig is om een goed presterende school te worden; een school waar álle leerlingen leren.
Inzichten uit de psychologie laten zien dat intelligentie niet alleen erfelijk is, maar veel te maken heeft met de intellectuele bagage die een kind vanuit huis wel of niet meekrijgt. Het onderwijs zou alle leerlingen goed onderwijs moeten bieden, ook die leerlingen met een lage sociaal economische status . Vanuit deze overtuiging heeft Academica het programma High Performing Schools (HPS) ontwikkeld: een intensief tweejarig veranderprogramma waarin scholen worden opgeleid om goed en waardevol onderwijs te geven aan álle leerlingen. De focus in het programma ligt op het ontwikkelen van een breed leerrendement, uitstekende leerkrachten en excellente schoolleiders, binnen een cultuur van continue verbetering en vernieuwing. Het programma is – net als de wetenschap – aan continue actualisatie onderhevig, teneinde de scholen nog beter te bedienen gedurende de expeditie naar ‘High Performing’.
De HPS- uitgangspunten zijn voor een groot deel gebaseerd op die van de High Performing Organisation-theorie, die voorkomt uit de onderzoeken van Van der Waal, Senge, Hargreaves en Laker (2016). Deze uitgangspunten zijn door Academica verder aangescherpt door Academica met principes uit de cognitieve psychologie en er is een pedagogisch-didactische basis ontwikkeld die samen leiden tot een High Performing School. Mede op basis van het gedachtengoed van Anders Ericsson, Robert J. Marzano, Richard Dufour, Anthony Muhammad, David Didau, Christine Rubie-Davies, Daisy Christodoulou en Daniel Willingham. Het HPS-programma kan worden geoperationaliseerd in tien basiskenmerken voor een High Performing School, die inhoudelijk de rode draad vormen van het programma:
- Een heldere en gedeelde visie.
- Hoge normen en verwachtingen voor álle leerlingen.
- Effectief Schoolleiderschap.
- Hoog niveau van samenwerking en communicatie.
- Curriculum, instructies en toetsen uitgelijnd met kerndoelen.
- Frequente controle op kwaliteit van het leren en lesgeven.
- Gerichte professionele ontwikkeling d.m.v. professionele leergemeenschappen.
- Ondersteunende leeromgeving.
- Hoge mate van ouder- en maatschappelijke betrokkenheid.
- Een academische cultuur die mensen inspireert en motiveert tot voortdurende reflectie.
Het HPS-programma is een wetenschappelijk onderbouwd veranderprogramma voor schoolleiders die een school willen creëren waarin álle leerlingen leren en het vakmanschap van de leerkracht centraal staat. Het programma bestaat uit 20 bijeenkomsten, verdeeld over 2 jaar, waarin de schoolleider en het deelnemend team de nodige kennis, begeleiding en strategieën krijgt aangeboden, zodat het veranderprogramma succesvol kan worden voltooid.
Studiebelasting
2 jaar (20 dagen), 20 ECTS.
Locaties en data
Deze verkorte opleiding wordt aangeboden op de locatie Amsterdam. Daarnaast worden incompany trajecten verzorgd, verspreid over het hele land.
Docenten
De opleiding wordt gegeven door vakbekwame docenten, trainers en praktijkbegeleiders die beschikken over uitgebreide theoretische kennis en ruime praktijkervaring.
Resultaat
De opleiding wordt afgesloten met een bewijs van deelname. Daarnaast ontvangt u een herregistratie certficaat waarmee u kunt herregistreren bij het schoolleidersregister.
- Herregistratie Persoonlijk Leiderschap
- Herregistratie Leidinggeven aan verandering
- Herregistratie Toekomstgericht Onderwijs
Doorstuderen
Mogelijkheid om door te stromen naar de opleiding MILE: Innovation & Leadership in Education.
Heeft u interesse? Dan verwijzen wij u graag door naar het aanvraagformulier om uw interesse aan ons kenbaar te maken. Voor meer informatie kunt u eveneens contact met ons opnemen door te bellen naar 076-543 00 60.