In het kortStudieprogrammaPraktische informatieStartmomenten
Een toekomstbestendige onderwijsorganisatie opbouwen is meer dan het financieel op orde zijn. Ouders kiezen namelijk steeds vaker de school waarvan zij ervaren dat deze toegevoegde waarde levert voor hun belang: dat wat in hun ogen het belang is voor het kind. Daarom moeten schoolleiders in staat zijn om goed stakeholdermanagement te voeren en de onderwijsmarketing van binnenuit (waardengedreven) vorm te geven na grondige analyse van de belangen van de stakeholders. In het strategisch beleid wordt tenslotte gewerkt aan integrale afstemming van verschillende beleids- en organisatieterreinen, zodat de school bestaansrecht blijft houden in de toekomst.
Als een school goed communiceert met de stakeholders, komt er steeds meer afstemming in visie, waarden, programma’s en werkwijzen. In die open verhouding schuilt de kracht van toekomstbestendigheid, die iedere schooldirecteur en –bestuurder wenst. Het strategisch beleid kan daarom pas echt zorgen voor een stabiele ontwikkeling naar de toekomst toe, als deze tot stand is gekomen na grondige analyse en evaluatie van maatschappelijke ontwikkelingen en van de belangen, waarden en verwachtingen van ouders, leerlingen, bestuur, toezichthouders en ketenpartners. Dat u daarbij werkt in het krachtenveld van meerdere belanghebbenden, zal duidelijk zijn. Daarom is afstemming van het schoolbeleid met het beleid van het bestuur van belang. Zo worden strategische keuzen ingebed in de ambitie en in de strategische lijnen van het schoolbestuur.
In deze leergang leert u als onderwijskundig ondernemer te denken. U maakt analyses en voert evaluaties uit, op grond waarvan u komt tot bijstelling van uw strategisch beleid en de daarvan afgeleide onderwijsmarketing en communicatie.
Doelgroep
Leidinggevenden in het onderwijs zijn de doelgroep voor deze leergang. Maar bestuurders zijn uiteraard ook van harte welkom. Deze leergang is ook geschikt voor de herregistratie bij het SRPO.
Inhoud
De leergang ‘Bouwen aan een toekomstbestendige organisatie’ bestaat uit de volgende modulen:
- Module ‘Onderwijskundig ondernemerschap’
- Module ‘Duurzame meerwaardecreatie’
- Module 'Management, bestuur en toezicht'
- Module ‘Ouderbetrokkenheid'
Iedere module bestaat uit:
- Voorwerk: reflectie, literatuur
- Bijeenkomsten: inspiratie, verdieping, training, interactie
- Verwerking: (zelf-)onderzoek, analyse, conclusies
Studiebelasting
U volgt vier trainingsmodulen van elk één dag. De overige activiteiten voert u uit op momenten die u zelf kiest. De totale normstudielast van de leergang, is 144 uur (= 5 EC's), inclusief zelfstudie en verwerkingsopdrachten. De verwerkingsopdracht maakt u voor een groot deel reeds tijdens de bijeenkomsten en maakt u af in een zinvolle activiteit op uw eigen school.
Inhoud van de module ‘Onderwijskundig ondernemerschap’:
Leerdoelen:
- U kent het paradigma van de ondernemende manager en onderkent het belang hiervan.
- U kunt de visie en behoeften van stakeholders onderzoeken en mede op basis daarvan uw strategische koers ontwikkelen of bijstellen.
- U kunt het strategisch samenwerkingsperspectief voor de eigen school analyseren en evalueren en op basis hiervan samen met stakeholders komen tot een visie op strategische samenwerking.
Inzichten en theorieën:
- Het paradigma van de ondernemende manager.
- (De managementaanpak voor) toekomstbestendige organisaties.
- Stakeholdermanagement volgens Grunig & Hunt.
Tools:
- Van Rulers communicatiekruispunt.
- De managementaanpak voor toekomstbestendige organisaties.
- Het managementmodel van de ondernemende manager.
Inhoud van de module ‘Duurzame meerwaardecreatie’:
Leerdoelen:
- U kunt een externe analyse uitvoeren van ontwikkelingen in de maatschappelijke omgeving, welke van invloed kunnen zijn op uw school.
- U kunt mede op basis van de visie en behoeften van stakeholders uw strategische koers ontwikkelen.
- U kunt meerdere procesinterventies kiezen en uitvoeren, die ertoe kunnen leiden dat er voldoende draagvlak voor visie, missie en ambitie is door heel de schoolorganisatie heen, inclusief bij de samenwerkingspartners.
- U kunt de visie, missie en ambitie van de school herijken en bijstellen op grond van een externe analyse van maatschappelijke ontwikkelingen en de behoeften van uw stakeholders.
- U kunt op basis daarvan de succesbepalende factoren en prestatie-indicatoren bijstellen en deze doorvoeren naar een (update van het) schoolplan.
- U kent de mogelijke positioneringsgrondslagen van organisaties in het algemeen en u kunt een passende positioneringsgrondslag voor de geien school kiezen, waarin aansluiting gevonden wordt met de visie en behoeften van uw stakeholders.
Inzichten en theorieën:
- Hoofdvormen van strategische processen
- Strategische planning
- Maatschappelijke ondernemingen
- Riezebos' MDC-model
Tools:
- DESTEP-analyse
- 7s-model (McKinsey)
- INK-ontwikkelmodel
- Identiteitsdocument
Inhoud van de module 'Management, bestuur en toezicht’:
Leerdoelen:
- U kunt uw schoolbeleid afstemmen op het bestuursbeleid.
- U kunt afstemming realiseren tussen verschillende organisatiekenmerken vanuit een strategisch-onderwijskundige gerichtheid.
- U kunt verantwoording afleggen over het gevoerde schoolbeleid.
- U kunt bij het bepalen van de onderwijskundige visie van de school afstemming realiseren met de ambitie en strategische keuzen van het bestuur enerzijds, en de visie en behoeften van alle relevante stakeholders.
Inzichten en theorieën:
- Sturen en verantwoorden aan de hand van de Balanced Scorecard;
- Audits en visitaties vormgeven;
- Van managementcontract naar managementrapportages;
- Educational governance;
- Ethiek in management, bestuur en toezicht.
Tools:
- A3-planvorming;
- Balanced Scorecard;
- Audit-toolbox;
- Maraps.
Inhoud van de module 'Ouderbetrokkenheid’:
Leerdoelen:
- U kunt samen met (vertegenwoordigers van) ouders komen tot een visie op educatief partnerschap.
- U kunt daarbij actuele ontwikkelingen in de samenleving en in de economie betrekken, o.a. de groeiende belangstelling voor talentontwikkeling bij kinderen.
- U kunt samen met (vertegenwoordigers van) ouders de visie op leren dusdanig ontwikkelen, dat er sprake is van waardecreatie voor ouders (in het verlengde van waardecreatie voor hun kind) en waarde-innovatie vanuit toekomstgericht perspectief.
- U kunt uw team op maat ondersteuning bieden bij hun eigen vaardigheden om adequaat samen te werken met ouders op het gebied van toekomstgericht onderwijs en opvoeding.
- U kunt de kwaliteit van de ouderparticipatie planmatig ontwikkelen tot een educatief partnerschap.
Inzichten en theorieën:
- Educatief partnerschap;
- Soorten ouderparticipatie;
- Niveaus van ouderparticipatie in internationaal perspectief;
- Waardecreatie;
- Waarde-innovatie.
Tools:
- Analyse-instrumenten ouderparticipatie;
- Toolbox educatief partnerschap;
- Inspiratievideo’s.
Gedurende deze leergang voert u een action-learning opdracht uit, gericht op versterking van de relatie tussen de school en haar omgeving. Daarbij interviseert u inhoudelijk met andere deelnemers en krijgt u feedback van de docent.
Studiebelasting
U volgt vier trainingsmodulen van elk één dag. De overige activiteiten voert u uit op momenten die u zelf kiest. De totale normstudielast van de leergang, is 144 uur (= 5 EC's), inclusief zelfstudie en verwerkingsopdrachten. De verwerkingsopdracht maakt u voor een groot deel reeds tijdens de bijeenkomsten en maakt u af in een zinvolle activiteit op uw eigen school.
Locaties en data
De leergang wordt voor individuele deelnemers aangeboden op de locaties: Breda, Hoofddorp, Rotterdam en Zwolle.
U kunt kiezen uit meerdere trainingsdagen verspreid over het jaar (voor zover er nog plaatsen beschikbaar zijn). Tot enkele weken voorafgaand aan de startdag is het in enkele gevallen mogelijk om de locatie aan te passen aan uw wensen indien de samenstelling van de groep dit mogelijk maakt. Hiervoor kunt u contact opnemen met ons secretariaat.
Wij kunnen deze leergang ook incompany bij u op locatie verzorgen, bijvoorbeeld voor uw directeurenkring of uw MT; in dat geval gelden maatwerkprijzen.
Docenten
De leergang wordt gegeven door vakbekwame trainers en coaches, die beschikken over uitgebreide theoretische kennis en ruime praktijkervaring.
Resultaat
Certificaat
De leergang wordt afgesloten met een certificaat. Deze leergang is door het SRPO erkend als nascholing in de categorie ‘formeel leren’, in het thema ‘In relatie staan tot de omgeving' en komt dus in aanmerking voor herregistratie.

Doorstuderen
Indien u na positieve afronding van deze leergang besluit om door te studeren voor het behalen van het diploma Schoolleider Primair Onderwijs, Schoolleider Voortgezet Onderwijs, Bovenschools en Meerscholendirecteur of Innovation & Leadership in Education, heeft u vrijstelling voor de betreffende leergang / modulen. De geldigheidstermijn van het certificaat is in dat geval 4 jaar tot het moment van afstuderen.
Heeft u interesse? Dan verwijzen wij u graag door naar het aanvraagformulier om uw interesse aan ons kenbaar te maken. Voor meer informatie kunt u eveneens contact met ons opnemen door te bellen naar 076-543 00 60.