Interview met Bianca Fokker, student Schoolleider zij-instroom: 'De invloed die je hebt op het volledige pedagogische en didactische klimaat in de klas is enorm.'

woensdag 22 april 2020

Wij hebben Bianca Fokker geïnterviewd over de cursus De kunst van het lesgeven en het ontdekken van het onderwijsland voor zij-instromende professionals.

Je bent zij-instromer en hebt daarom de cursus ‘De kunst van het lesgeven’ gevolgd. Wat heeft ‘De kunst van het lesgeven’ veranderd in jouw beeld van lesgeven?
Ik ben me veel bewuster geworden van hoe belangrijk de vaardigheden van de leerkracht zijn, en dan in de meest brede vorm. Ik wist natuurlijk wel dat een lesvoorbereiding belangrijk is bijvoorbeeld, en dat je in zo’n lesvoorbereiding en ook in de les bepaalde stappen volgt. Maar het is zoveel meer dan stappen volgen. Je neemt ook zo jezelf mee, je persoonlijkheid. De invloed die je hebt op het volledige pedagogische en didactische klimaat in de klas is enorm.

Wat heeft je het meest verrast?
Het meest verrassende vind ik toch wel hoe belangrijk het is om goed te observeren. Als leerkracht het observeren van de kinderen. En als schoolleider het observeren van de leerkracht én de kinderen. Als zij-instromer ben ik al wel gericht op leidinggeven en daarin kijk je natuurlijk naar het welzijn van de medewerker. Maar nu gaat het dan verder: het gaat ook om het welzijn van de kinderen. Kijken naar de kinderen en kijken naar de leerkracht vanuit je rol als schoolleider: welke aspecten zie je dan allemaal?

Wat zou je toekomstige zij-instromers willen meegeven over lesgeven?
Er is meer nodig voor lesgeven dan het leuk vinden van kinderen. Als je wilt gaan lesgeven en je wilt kennis overdragen, dan heb je ook kennis nodig van de ontwikkeling van kinderen. Dat is leuk en interessant, en je kunt het leren, maar daar moet je wel in investeren.

Hoe heb je ‘De kunst van het lesgeven’ ervaren?
Ik vond het ontzettend prettige dagen. De stof is interessant en de werkwijze was prettig. We kregen veel gelegenheid om op onze eigen manier te leren. Wat leuk is, is dat je met alleen zijinstromers bent. Dat maakt het leuk omdat je veel herkent en veel ervaringen kunt uitwisselen. Iedereen heeft ook een andere achtergrond. Dat verschil in waar iedereen vandaan komt, maakt dat de bijeenkomsten extra interessant zijn. Dat geeft echt een toegevoegde waarde.

Zelf interessse in de cursus De Kunst van het lesgeven? Klik hier voor meer informatie en inschrijven.

Over Academica

Social media

Boeken bestellen

Powered by Content Power